Årets första dopp

Bloggerskan
"Du måste filma mig när jag badar så jag kan lägga upp i min blogg" säger en tonårstjej till sin kompis. Kanske borde jag sagt samma sak till någon intill när det var dags för mig att hoppa i. Men det fick bli en selfie som visar att jag är blöt i håret. För jag har badat och det var ljuvligt. Jag har inte badat sen början av juli förra sommaren, strax innan jag blev sjuk och inlagd. Annars badar jag ofta in i september, från maj till september. Men förra året var det första doppet i slutet av maj. Men denna helg har värmt upp vattnet explosionsartat. Jag skulle tro att det var runt 15-16 grader, kanske till och med 17.
 
Stilla stund 
Bloggerskan och hennes vänner hörs över hela viken men vad gör det? Man får välja sina stunder när man går ner. Jag har varit på Arbetsförmedlingen på förmiddagen så det fick bli ett eftermiddagsdopp. Det är tjockt med folk trots att det är måndag. Bara sen jag flyttade hit för tre år sen har det förändrats drastiskt. Ska man njuta av en stilla stund vid viken får man gå ner riktigt tidigt. Nu har snart en hel skolklass samlats och jag sitter mitt i deras uppehållsrum. 
 
Jag blir coach 
På arbetsförmedlingen hade min handläggare mest behov av att prata med mig och inte tvärtom. Jag hamnar ofta i den situationen, det blir jag som blir coachen. Jag satt mest och bekräftade vad han sa. Han berättade om sina syskon, sitt sommarställe, att han lagt tak i helgen och att solbrännan gått igenom kläderna. Han berättade om sin tid i psykiatrin och en hel del om alla klienter han hade. Han nämnde dem inte vid namn men jag fick veta både det ena och det andra. Han ville diskutera både genus och skola, mediciner och årstidsbundet stämningsläge, till slut klämde han till och med fram att han misstänkte att han själv var bipolär vilket jag mycket väl kan tänka mig.
 
Försökte avsluta 
Jag tog av mig glasögonen både en och flera gånger för att myndigt kunna sätta på mig dem igen och markera att det var slut på besöket, men han bara fortsatte. Han betonade ett flertal gånger att jag inte skulle hamna i den kö man placerar personer med funktionsnedsättningar eller de som på något sätt behöver extra stöd och hjälp. För mig får han göra vad han vill bara jag skrivs in och ses som aktiv för annars hamnar jag utanför systemet, det gör man när man inte är inskriven någonstans. Det har jag fått lära mig den hårda vägen när jag var sjuk utan sjukpenning.
 
Fick gå 
Till slut "släppte han mig fri" och jag cyklade raka vägen hem, åt lite mat på balkongen och gick jag ner och la mig på berget. Nu har jag gått upp och åter satt mig på balkongen. Jag ska givetvis söka jobb men tillåter mig några lata dagar medan värmen är här. Söka jobb kan man göra kvällstid. Idag är det säkert tionde dagen på raken som det är riktigt varmt och åttonde dagen med med sommarvärme i Stockholm. Jag har spenderat hela helgen i Hamnen men igår beslutade jag mig för att åka till en butikskedja som slutat med postorder, det jag behövde fanns ingen annanstans. Butiken låg ut i Alby så igår eftermiddag tog jag Röda linjen söderut och besökte en av de förorter längs min linje som jag så sällan besöker.
 
En eftermiddag i förorten   
Det var inte varm, det var hett och luften var stillastående. Plötsligt var jag i ett annat land. Människor pratade andra språk och jag besökte marknaden och köpte med mig massor av goda frukter. På kvällen fick jag besök. Vi åt sallad på balkongen och nybakt rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt. Det var ljummet ute. Jag sitter i skuggan nu, ändå svettas jag, det är så varmt. Kan man ha det bättre? Kan man njuta mer? Alla båtar ligger i sjön nu. Det har varit full aktivitet med sjösättning hela helgen. Snart ska jag cykla in till Söder och träna. Det tar emot en smula men man kan ju inte bara lata sig.
 
Bryt upp, bryt upp och passa på att ta årets första dopp innan värmen är borta och kylan är tillbaka igen!
 
 
 
Vintervikens klippor
 
Balkongliv
 
Alby Centrum

Kommentera här: