Kräv inte för mycket av dig själv

En vecka 
Det har nu gått en vecka av semestern. Jag tog ett beslut min första lediga dag att bryta den stress jag kände och har därför valt att inte träna, inte cykla och inte hålla igen på godis och mat. Istället har jag bara legat och latat mig i en soffa på balkongen. Det har varit underbart skönt men efter ungefär en vecka börjar ryggen värka, magen svälla över och vågen visar på två kilo mer än den brukar. Efter en vecka längtar jag efter att sätta mig på cykeln och cykla in till Söder och gymmet och skaffa mig träningsvärk i musklerna. Men nu har jag sagt trevlig sommar till min PT och ska nog mest träna hemma.
 
Badat
Jag har badat i stort sett varje dag. Idag låg det en termometer nere vid bryggan. Jag blev full i skratt när jag tänkte på den äldre herren jag stötte på här om dagen, som kaxigt sa att det var 16-17 grader i vattnet när jag själv tänkte att det var 18-19. Jag tror han ville framställa sig själv som en "kallvattensbadare", lite tuffare än de flesta. Idag när jag skulle simma gissade jag på 18-19, vilket det också visade sig vara. Jag har nog blivit en "kännare".
 
Målar 
Jag håller på att måla om möbler till balkongen. En skohylla blev en blomsterhylla och en bänk som var riktigt tråkig och sliten har blivit uppfräschad med färg. Jag är ute i mitt extrarum för jämnan. Det kostade inte mycket att låta lägga in golv och jämfört med hur mycket det betyder i mitt dagliga liv, blev det verkligen billigt. Det är svårt att förstå varför jag inte gjort det tidigare men det är ju inte förrän nu jag funnit en snickare som är villig att göra denna typ av jobb. Jag äter där, sover där, solar, fikar och bara sitter och läser. Det är ljuvligt och jag njuter till fullo. Det har varit så skönt att ha en vecka på hemmaplan innan jag börjar flänga, och fler dagar kommer det bli.
 
Skärgårn 
Men på lördag ska jag bege mig till norra skärgårn några dagar. På torsdag nästa vecka ska jag till mellanskärgårn och på fredag till södra skärgårn. Jag hinner bara komma hem och vända och packa om kappsäcken. Därefter bär det av söderut, till Skåne och så hem en vecka för att fixa tänder och gå till psykologen, vattna blommor och träffa familj och vänner, innan jag beger mig till Gotland. Varför fixa tänder mitt i sommaren? Jo för att min tand ramlade loss när jag åt en oliv. Den är provisoriskt lagad men jag måste tillbaka och sätta in en krona.
 
Feng Shui 
Mitt Feng Shui projekt fortsätter. Jag har beställt tapeter och inredning till mitt sovrum. Jag har räknat ut något sorts nummer och tagit reda på vilken färg som ska vara bra för just mig. Utifrån det har jag valt en nyans som jag tror att jag kommer att trivas med. En blågrön tapet som ska vara lugnande. Knasigt kan man tycka men värt att prova. Jag har köpt hela kittet med sängkappa och överkast, lakan och allt och burit ut alla mina oroliga tavlor till hallen. Dessutom har jag tagit bort lösa kläder, täckt för skor och flyttat på sängen. Jag har tittat ut tavlor jag vill ha på väggarna och håller på att söka rätt på en sänggavel jag tror att jag kommer att trivas med - vilket är svårt -  för det måste man ha enligt Feng Shui. Det är inte så att jag är frälst och till vilket pris som helst måste rätta mig efter Feng Shui men mitt motto är att "det är värt ett försökt". Målet är att jag ska få bättre nattsömn och det är ju inte direkt skadligt.
 
Sommarmat  
Jag njuter gränslöst av god mat så här års. Jag har ätit färskpotatis och fransk potatissallad flera dagar i rad nu. Jag äter färsklök som om det vore äpplen och vräker i mig körsbär och jordgubbar i mängder. Avocadon börjar åter bli riktigt fin, tomaterna plockar jag direkt från mina plantor på balkongen och persikorna är stora och läckra. Snart kan jag börja äta rödbetor igen. Jag föråt mig på chevresallad i vintras och åt så mycket färdigkokta rödbetor att jag fick nog. Nu längtar jag efter att koka egna. Sommaren och hösten är så underbar när man är vegatiarian inte bara av etiska skäl utan för att man också ÄLSKAR frukt och grönt.
 
 
Bryt upp, bryt upp från stress. Bryt din uppåtgående spiral av stress och tillåt dig att verkligen vila på semestern. Det är så lätt att lämna ditt arbete för att sedan arbeta på semestern, vilket på många sätt är en vila för hjärnan men glöm inte att även kroppen behöver vila. Kräv inte för mycket av dig själv. 
 
 
Balkongliv
 
Dag- och kvällsbilder från balkongen
 
Målningsprojekt
 

Denna lilja överlevde vintern i en trasig kruka, under en mörk presenning. Jag känner mig besläktad med den.
 
 I Aspuddsparken med mitt barnbarn
 

Vet inte vad Kandinsky gör med nattsömnen

Dagen efter 
Det är tyst ute, regnet har upphört och fåglarna vågar sig försiktigt ut och börjar åter att kvittra sitt "efter-regnet-kvitter". Vi fick en fin midsommar och kanske tycker många av oss att det är ganska skönt att ha en vilsam dag inomhus. För blir vi inte lite trötta också när det är 30 grader och vi samtidigt vill göra allt. Det ska grillas, badas, fixas i sommarstugan och igår var ju dessutom en stor resdag när många skulle bege sig hem igen efter helgen. Idag kan man tycka att vi behöver lite lugn och ro efter helgen.
 
Hemma och myser  
Jag har inte varit ut. Jag går här hemma och myser, sitter inte med mobilen men har surfat lite på datorn. Jag har läst om Feng shui i sovrummet för jag har bestämt mig för att göra om i mitt sovrum i höst och det ska få ta tid, det ska processas och jag ska verkligen se till att få det precis så som jag vill ha det. Problemet är bara att jag inte vet hur jag vill ha det. Eller att "hur jag vill ha det" och "hur jag borde ha det" inte riktigt går ihop och istället förvirrar mig. Förr hade jag ett vitt sovrum. När jag flyttade hit fick jag ett mörkt. Jag har märkt att jag trivts med en mörk och vilsam färg på väggarna men jag gillar inte kulören. Dessutom har jag nog alldeles för mycket färgglada tavlor på väggarna.
 
Sovrumsinredning 
Det är väl inget fel med det kan man tycka. Särskilt om man som jag gillar färg och har motiv som jag verkligen tycker om, av Kandinsky och andra uttrycksfulla konstnärer. Men det är bara det att mina sömnproblem inte upphör. Jag kan inte fortsätta med sömntablett i tid och evighet, jag måste prova något annat. I sovrummet har jag kläder som hänger på en klädstång utan garderob, jag har en massa skor som står på ett antal öppna hyllplan och luktar skunk. Innan jag börjar beställa garderober ska jag prova med att ha ett skynke för skorna och så har jag tagit bort alla sommarkläder i glada färger som hängde på klädstången. Jag har tagit ner alla tavlor och har nu tänkt känna in hur jag vill ha det över sommaren.
 
Motstridiga viljor 
Det tar emot lite att tapetsera enfärgat i en lugnande färg. I alla tider har jag tapetserat med färg. Man kan säga att tapeter och tapetsering varit lite av en sjukdom. Så fort jag varit hypoman har jag tapetserat i glada färger och mönster. Men nu vill jag lyssna på Feng Shui och tycker det är värt ett försök att se om det hjälper. Problemet är bara att jag har mitt rum i nordöst och enligt Feng Shui är det katastrof. Ja, det stod så i testet jag gjorde. Men jag kan ju inte gärna börja sova i köket. Kanske är det väderstrecket som orsakar sömnproblemen? Men nu är det som det är och som min vän sa, man kanske kan kompensera med något symboliskt enligt Feng Shui, nån groda i guld eller så.
 
Oändligheten 
Jag minns när jag flyttade hit och inte ville dra för persiennerna. Jag ville somna till den vackra, rosa junihimlen. Men jag sov så dåligt och drömde konstiga drömmar och en annan vän sa till mig "det är dålig feng shui" att ligga och titta ut i oändligheten. Jag drog ner persiennerna och min sömn förbättrades med en gång. Det är tråkigt att behöva avstå från det man gillar, men det kan ju samtidigt inte vara helt nyttigt att somna med Kandinsky.
 
Fototapet 
En annan dröm jag har är att tapetsera med fototapet. Ingen "billig" tapet i dålig kvalitet, utan en riktigt fin. Helst skulle jag vilja ha hav och strand, men det kommer inte att funka med tanke på det jag just skrev. Jag kommer att fara ut i oändligheten. Nej, jag har tittat ut en "skog efter regn-tapet". Men det är ju en vågad chansning även om man bara tapetserar en fondvägg. Jag vet ju inte alls hur jag kommer att sova i en fuktig skog. Jag kanske blir superpigg och vill vara vaken med alla fåglarna, eller så drömmer jag att det kommer en orm eller en älg. Så för mycket natur kanske inte är helt nyttigt.
 
Feng Shui
Det får nog bli grönblågrå väggar. Med svartvita tavlor eller foton. Men man ska inte ha foton på släktingar för det är inte bra för sexlivet enligt Feng Shui, det är mycket man ska hålla reda på. Dessutom ska man ha huvudgavel, tror det är för tryggheten. Och sängen ska vara rätt vänd och så ska du ha lugna toner på allt, inget rött och inget gult eller cerise. Jag köper rubbet. Nu ska här sovas. Ingen skog, ingen Kandinsky, inga skor som står och luktar skunk och inga kläder som oroar. Jag ska ha Feng Shui och det ska ge mig god sömn och harmoni.
 
 
Bryt upp, bryt upp mot oro i ditt sovrum. Skapa Feng Shui runt omkring dig!
 
 
 
Pinterest.com  från plus.google.com
 
Pinterest.com  från artflakes.com

Glad Midsommar!

Efter stormen kvitter 
Fåglarna kvittrar sitt "Efter-regnet-kvitter". Kanske är det ett "Efter-stormen-kvitter" för det har stormat i Europa i natt. Det är stilla ute och städat inne. Jag ägnade stora delar av gårkvällen åt att städa. Det var dock ett lugnt städande, inte ett maniskt. Jag lyckades bryta min hjärnaktivitet, mitt överhettade batteri. Efter att jag tagit en tablett la jag mig och sov under en filt på soffan på balkongen. Så skönt, som när jag växte upp och låg i hammocken hemma. Jag drog ner parasollet och boade in mig och var som en ny människa när jag vaknade. Jag cyklade upp till affären och handlade midsommarmaten och på kvällen streamade jag en fransk film. Hör och häpna så lyckades jag hålla mig från att googla och surfa samtidigt. Jag fokuserade på filmen, gick i från endast ett par gånger. Jag mår bra av att ha det städat hemma, det gör jag alltid. Det ger mig ro i själen. Jag har inte haft någon ork att hålla efter på sistone men nu är det midsommarfint.
 
Sommarmaten  
Det blir fint med midsommarfirande i dag. Jag har köpt hem massor av godsaker och så blir det film i kväll från samma streamingtjänst. Jag har fått tips av en kollega att streama från MUBI. Det var härligt att handla mat igår. Det var mycket folk i affären, men en sorts gemenskap som man sällan upplever när man handlar. Ingen irritation, bara glädje. Vagnarna stod och alla sprang omkring och plockade och för min del la jag i fel vagn och en hel del blev nog kvar i olika vagnar. Nu har sommarmaten kommit. Svenska grönsaker och svenska primörer. Det finns väl inget som är så gott som färska primörer, färsk lök, färskpotatis, gräslök och hemgjord tzatziki mitt i sommaren? Grillad halloumi och och fransk potatissallad gjord på färskpotatatis. Sommaren är verkligen underbar när det gäller att äta. Färsklöken från igår satt kvar i munnen länge och gav mig en god eftersmak. Melon till förrätt och Körsbär till efterrätt.
 
Storbrittanien har lämnat EU 
Idag blir det sill, som för de flesta andra traditionsbundna människor i det här landet. Även Tyskland importerar sill av oss. Och England. Undra hur det går med det nu, nu när de lämnar EU. Det är så ofattbart att de verkligen ska lämna EU-samarbetet, att "lämna-sidan" faktiskt vann. Jag har på en förlängd P1 sändning men detta inlägg ska inte handla om politik. Jag orkar inte tänka på det idag, då blir jag bara ledsen. Ledsen för att främlingfientliga, högerextrema och nationalistiska krafter segrar. Hundratusen svenska medborgare bor i England idag. Detta kommer självklart att påverka även dem. Alla i sändningen frågar sig hur David Cameron kunde spela ett sådant högt spel, hur han kunde välja att lösa en intern konflikt inom partiet med en folkomröstning. "En politisk jordbävning" säger utrikeskorrespondent Staffan Sonning och citerar en annan journalist.
 
Stängt av
Jag har nu stängt av radion och tagit fram svenska flaggan. För den tänker jag inte ge bort till alla högerextrema personer. Den är allas vår flagga, vi som bor i det här landet och vill känna oss som svenskar. Flaggan ska vi vara stolta över och den vill jag ha framme på midsommarafton. Jag orkar inte höra mer nu, måste ha tyst omkring mig och jag tänker inte låta läget i Storbrittanien bekomma mig mer just nu, för idag mår jag bra och idag känner jag mig mer till freds än på mycket länge. Jag njuter av min fina lägenhet, av alla djur jag har omkring mig, trevliga grannar, mitt fantastiska extra uterum som jag njuter att gå barfota på. Jag är frisk och jag badar varje dag. Igår när jag cyklade upp och handlade i Axelsbergs centrum och vinglade hem med två fulla cykelkorgar, ett lass på pakethållaren och en tung ryggsäck, tänkte jag på förra sommaren när jag knappt klarade att gå dit. Jag fick vila flera gånger på vägen och var slut i flera timmar när jag kom hem. Det är ofattbart hur sjuk jag var och hur man kan ta hälsan för given.
 
Min soltid 
Därför har jag för första gången i mitt liv blivit noggrann med solskyddsfaktor (Spf). Jag har alltid Spf när jag är utomlands och har alltid använt Spf de första solningarna på våren, men tyvärr slarvar jag ofta sen. Tror jag tillhör den generationen, som inte tror att det är så viktigt. Men nu har jag förändrats och använder Spf så fort jag solar på balkongen. För jag vill inte ha cancer. Jag vill inte bli allvarligt sjuk igen. Jag har laddat ner en app från strålskyddsinstitutet där man kan se hur mycket man kan vara i solen beroende på vilken hudtyp man har. Det är lätt att tro att man är skonad och har garantier för att man har lätt att bli brun, men så är det ju inte. Appen heter MIN SOLTID. Kanske ska man inte gå och oroa sig för en massa saker, utan bara strunta i allt och leva på, men det finns ju faktiskt sätt att undvika att man återigen hamnar på dödsbädden. Jag har mycket jag vill göra innan jag är färdig här på jorden.
 
Bucket list 
Det är det där med Bucket List. Jag pratar mycket om det med mina vänner och barn. Vad vill man egentligen ha gjort innan det är för sent. Jag har en vän som just nu är uppe i midnattssolens land med sin svärfar och 25 andra släktingar och uppfyller en dröm som stått på svärfaderns bucketlist. Han fyller 70 och vill samla alla sina nära och kära för att dela sina minnen från barndomen, gå sina barndomsstigar och visa sina bästa platser. Min vän hoppas givetvis på bra väder så att hon och hennes familj kan få en chans att uppleva midnattssolen. Kanske står det också på min bucketlist.
 
Hurtigrutten och mer funk 
Jag vill åka Hurtigrutten någon gång i livet. Det har jag pratat om i tio, femton år nu. Det är viktigare än att resa till andra sidan jordklotet. Gärna med örnsafari inräknad. Jag tror faktiskt en resa till midnattssolen ska in på listan också, och fler turer till skärgårn. Jag skulle gärna äga hus innan jag dör eller en lägenhet vid Medelhavet, men det blir nog inte möjligt. Och så vill jag dansa mera, ute på klubbar och dansställen. Inte på kurs. Och det ska vara R n' B, hip hop och funk och inte en massa salsa, bugg och tango som passar för min ålder. För ska man ändå inte leva på den här jorden i tid och evighet är det lika bra att göra det man älskar och då kan jag lika gärna göra bort mig fullständig och dansa till den musik jag älskar och alltid har älskat.
 
Exotiska Sverige 
Jag skulle gärna ta mig till Karibien en gång till. USA är jag klar med och Sydamerika, Asien och Australien är för långt bort. Kanske Afrika. Kanske vill jag till Afrika någon gång. Annars är jag ganska nöjd med allt jag har sett, alla platser jag varit på och jag kommer inte ligga på min dödsbädd och kvida "varför kom jag aldrig till Phuket?" Nej, det är så många som reser till Asien och delar med sig av sina vackra upplevelser till mig, det räcker för mig. Så mycket finns att uppleva på hemmaplan. Vi har så mycket vackert och spännande omkring oss. Att komma ner till södra Sverige och promenera i bokskogarna är minst lika spännande som att gå vid  Mexikos djungel. Det är kul att ha sett en svart panter med ungar på nära håll och blivit stucken av en skorpion men vi har så mycket här som vi blir hemmablinda för.
 
Uppräck ditt land 
När jag reste runt på Irland tänkte jag hela tiden på mitt eget hemland. Connemara var vackert, men Jämtland var ju vackrare tänkte jag tyst för mig själv. Irlands västkust var ju vacker och mäktig men Gotland och Fårö var ju ännu vackrare och mäktigare. Dublin var ju speciellt med kullersten och allt vatten, men självklart inte lika vackert som Stockholm. Sverige består av så mycket vacker natur och det finns så mycket att se. Jag har varit  i stora delar av Sverige och älskar att resa inom landet, besöka vänner på olika platser eller hyra stuga eller bo på pensionat för att uppleva Sverige på sommaren. Ett år var jag på målarkurs på Öland, i fjol var jag i Halland. I år ska jag till Skåne och Gotland, självklart till skärgårn och i början av hösten blir det Medelpad. Jag har mina rötter i Haparanda skärgård och kanske blir det även en sväng dit någon sommar, men inte den här sommaren. Jag hinner inte hur mycket som helst. På sommaren vill jag också hinna vara hemma.
 
 
Bryt upp, bryt upp och se dig om i ditt eget land. Det finns så mycket vackert att uppleva och det måste inte vara sol jämt. Man kan lägga in en fake-sol på semesterbilderna, sen minns man inget annat.
 
 
 
 Nu börjar alla midsommarrfirare lämna Hägerstenshamnen
Njut av lite vacker midsommarmusik
Min soltid från Strålskyddsinstitutet