Packa ryggsäcken full med minnen att bära med dig i vinter

Blåste till  
En hagelskur var på väg och jag tänkte att nu kommer pelargonerna bli illa tilltygade, men lika snabbt som den dök upp försvann den. Kanske duggar det stilla ute, det ser ut så på sjön men hörs inget inne. Jag satt ute nyss trots att jag egentligen inte mår särskilt bra av att sitta i solen men jag var inne i mörkret igår och behövde ta vara på några solstrålar idag tyckte jag. Jag mår inget vidare. Jag har åkt på någon virusinfektion - en virusinfektions som inte är mycket för världen för någon annan - som för mig innebär svåra följder med andninssvårigheter och jobbig astmatisk hosta. Ibland fastnar den torra luften i halsen och jag får en hostattack och hostar tills jag får kväljningar. Det är otäckt och ansträngande.
 
En kur som gör mig speedad 
Jag påbörjade en kortisonkur i går men märker inte riktigt att den hjälper. Det enda jag märker är att kortisonet gör mig speedad. Jag har aldrig så städat som när jag tar kortisontabletter. Jag plockar och plockar och har svårt att sitta still, men nu tvingar jag mig att ta det lugnt en stund och bloggen blev ett bra sätt att bromsa. Annars är det inte så farligt att stå och gå och röra på sig när man har astma. Man ska vila och ta det lugnt och inte jobba, rusa runt på aktiviteter men att ligga i sängen gör det bara värre. Så jag passar på att sy och laga, tvätta och plocka in i skåp. Jag beställde hem mat igår som kom idag. Jag är inge vidare pigg på att laga nån mat, inte äta heller för den delen men nu har jag i alla fall lite att välja på och behöver inte svälta.
 
Kom hem från Gotland   
I förrgår kväll kom jag hem från Gotland. Jag har tillbringat fyra dagar på västra Gotland, på ett pensionat intill havet. Inte världens lyxigaste men anledningen till att jag återkommer dit är att det ligger precis vid havet och att jag tycker de är vänliga och serviceinriktade. Stranden fylls snabbt de dagar det är fint väder och liknar mest en sardinburk framåt två men när man bor på pensionatet kan man utnyttja tidiga morgnar och sena eftermiddagar. Mitt på dagen går jag gärna upp och sätter mig i skuggan en stund, äter och läser. Men nu hade jag sällskap två av dagarna och då blev det att vi var nere på stranden även mitt på dagen. Den första dagen gjorde min dotter mig sällskap och den andra en väninna.
 
Nextory 
Jag tog alvedon och undvek blöta baddräkter, såg till att inte bli avkyld men det är klart, sol, värme och bad är väl en av de bästa ingredienserna för att virus ska föröka sig och frodas. Så nu får jag skylla mig själv. Men man åker ju inte till Gotland för att ligga inne på ett mörkt rum. Detta gjorde jag dock emellanåt eftersom jag kommit in i en läsperiod. Jag plöjer bok efter bok och har hittat en ny app som har massor av titalar som passar mig. Nextory heter den. Den lockar med betydligt många fler titlar än Storytel som jag hade tidigare.
 
Drömmer  
På Gotland var det fantastiskt fint väder och 22 grader i vattnet. Jag satt åter där och drömde om ett hus eller en lägenhet snarare, vid Medelhavet. Att åka till och njuta av året om. På vintern, inlindad i lite kläder, men ändå vågor och ljus. Självklart har jag inte de pengarna och skulle jag lyckas få ihop till en liten lägenhet någonstans så skulle läget inte gynna täta resor och göra att jag skulle få försaka så mycket annat. Men drömma kan man ju alltid. Men är det inte så att man ska vara nöjd med det man har? Det är så lätt att mycket vill ha mer. Men är det något jag drömmer om så är det en lägenhet i Palma. Nu ska jag och väninnan som kom till Gotland i alla fall åka till Palma i höst har vi bestämt. För att få just ljus, sol och bad, läsa böcker och koppla av. Jag har ju insett att även om det kostar, är det en del i att jag håller mig så frisk.
 
Avbröt och tappade bort mig  
Nu avbröt jag mitt skrivande för att börja titta på lägenheter vid Medelhavet. Sen blev jag avbruten i det av något, plötsligt stod jag och lagade mat och sen var det något annat. Så där blir jag av kortisonet. Jag glömmer vad jag håller på med, bara irrar runt. Jag hade ju tänkt sitta och ta det lugnt. Kanske till och med läsa i min bok. Solen har kommit tillbaka men den lyser inte längre på min balkong. Jag har köpt jordgubbar och hallon som jag fått hem till dörren. Det var nog en vecka sedan jag åt färska bär så det ska bli gott. Jag var hemma hos mamma innan jag åkte till Gotland och hon har färska hallon i sin trädgård.
 
Slut på resandet för denna gång 
Nu blir det inga fler resor den här sommaren och det känns ganska skönt. Jag ska vara hemma och pyssla i min lägenhet. Jag har verkligen satsat på den i år. Jag har aldrig riktigt gjort det tidigare, tog ju bara porslin, möbler, lakan och annat som var i min förra. Ja, det blev en ny säng och så köpte jag soffa och schäslong på IKEA, billigaste tänkbara. Men de har dugt bra. Nu ska jag få tapetserat i sovrummet, jag har köpt ny inredning och möblerat om. Det är redan mycket finare och ännu finare kommer det att bli när det är klart. Jag har också köpt ny servis. När jag köpte min förra var det akut så jag köpte en för en billig penning på Haléns. Nu har jag hittat en som jag verkligen gillar och har beställt både tallrikar, assietter, djupa tallrikar, skålar och kaffemuggar. jag hittade skålarna på Louisiana i Danmark och föll så för dem så nu har jag köpt hela servisen och de väntar på mig på postutlämningsstället. 
 
Hostan har lättat   
Hostan har lättat. Jag duschade varmt, det brukar verka slemlösande och det gjorde det även denna gång. Annars är det tungt att andas och jag orkar inte riktigt gå upprätt. Axlarna skjuts fram och jag orkar inte resa mig. Mycket energi går åt till andningen. När jag skulle ta en taxi till doktorn i går visade det sig att taxichauffören hällt på sig halva after shave flaskan. Jag kunde inte stiga in i bilen. Trots att jag hade en tid att passa fick han ringa efter en annan bil åt mig. Som jag trodde får de inte använda parfym, man ska inte behöva säga till men tydligen förstår inte alla chaufförer vikten av att vissa behöver ha doftfritt när de ska åka taxi. Jag klarar av parfymer i vanliga fall, det är bara när jag är akut sjuk som jag inte kan inandas parfymdränkt luft. Och vem står egentligen ut med att vara kring personer som har hällt på sig litervis med After Shave?
 
Vila 
Nu blir det kaffe och bär. Ingen vidare kombination, men det får duga. Jag är sugen på nybakt kaka men för trött för att baka. Kortisonet invaggar mig i tron att jag är pigg, kanske måste jag vila lite. Sitta och vila. I boken jag läser nu nämns Karin Boye ett antal gånger. Älskade Karin Boye som har skrivit världens vackraste dikt och vars liv slutade så sorgligt.
 
 
Bryt upp, bryt upp! Även om semestern börjar ta slut är det lite viktigt att fortsätta klämma ur allt du kan av sommaren. Sen kommer hela den långa vintern och du behöver ha fyllt på förråden. Av minnen, sol och bad. Hoppa i och bada även om du inte brukar det. Det är en sån skillnad att ta med sig en massa bad in i vinterryggsäcken till skillnad mot att inte göra det. Har du bad och sol, fina minnen och avkopplande aktiviteter, upplevelser och möten med människor som inte kräver ansträngning, så kommer ryggsäcken i vinter vara betydligt lättare än om du gör det du egentligen inte gillar och är på en plats som slukar energi istället för genererar energi.
 
 
 
Bilder från Gotland och Tofta strandpensionat
 
 
Filmtips
Igår såg jag en fantastisk film på tv. En familjefilm som kan ses med lite äldre barn. Jag har sett den förut och slogs denna gång av hur oerhört viktig berättelsen är. Själv tycker jag det är ont om sånna filmer, som intresserar både barn och vuxna och samtidigt är välgjorda och och inte drar sig för att lyfta fram viktiga frågor i livet. Så till er som vill se en bra film som passar alla åldrar (kanske inte de minsta) kan jag verkligen rekommendera Ella Lemhagens tolkning av denna spännande och vackra saga av Carina Dahl: KRONJUVELERNA.
 
 

Fånga dagen!

Det hettar 
Värmen gör mig dåsig. Det hindrar mig dock inte från att njuta till fullo. Jag tar igen allt jag gick miste om förra sommaren. Alla bad och alla upplevelser. Maximal livsnjutning. Sen har jag ju lite tur också, med vädret. Där jag har varit har solen tittat fram åtminstone en liten stund varje dag med undantag av någon enstaka dag. Nu sitter jag på min balkong och låter mig svalkas. Jag har ätit ett par goda mackor med vitlöksost, paprika och lök, en avocado med räkröra och ett ägg. En enkel middag som inte krävde tillagning eftersom jag är trött efter en lång dag vid havet. Jag åkte hemifrån tidigt i morse och trots att jag varit insmord med hög solskyddsfaktor är det stor risk för att det kommer hetta i huden ikväll.
 
 
En heldag vid havet 
Jag är glad att jag fick en hel dag utan några saker inbokade. Igår var jag hos tandläkaren och satte in en krona, och i morgon ska jag till psykologen. Sen drar jag iväg igen. Jag behöver bara tvätta lite och pyssla här hemma. Jag kom hem från Skåne i måndags. Där har jag haft det fantastiskt underbart och roligt. Vi var en härlig trio, min väninna, hennes sextonårige son och jag. Vi har gjort en massa saker tillsammans på dagarna och på kvällarna spelade vi kort. Vi lagade sagolikt goda middagar som vi ansträngde oss till det yttersta med. Juryn - det vill säga vi själva - var på plats och poängsatte både smaker, tillagning och njutning för ögat, likt juryn i Sveriges mästerkock. Jag tror jag lyckades kamma hem en tiopoängare en gång när jag lagade pasta med broccollisås och sallad med halloumi, lök och kiwi. Min väninnas son var en mästare på att laga lax och olika röror.
 
 
Att dela vardagen 
Vardagen kan bli så rolig om man anstränger sig lite. Jag har haft det fantastiskt roligt med mina barn när de fortfarande bodde hemma. Men livet med mina äkta makar var inte alltid så roligt som man kunde önska. När jag var i Skåne upplevde jag samvaron med mina kära vänner som kärleksfull och berikande och längtade inte särskilt mycket efter ensamheten i stan. Men när jag väl är hemma tycker jag att det är ganska skönt att vara ensam. Jag köpte en hel del keramik i Skåne när vi åkte runt på Österlen. Nu går jag här hemma och pyntar, dekorerar och fyller mina skålar med nötter, min vas med blommor. Det är ju inget som säger att man inte kan göra det om man lever med någon, men jag tycker om mitt liv och gläds även åt den stillhet jag finner i min ensamhet. Jag umgås så mycket med människor både i mitt jobb och mitt privatliv att jag ibland behöver vara ensam för att återhämta mig mentalt.
 
 
Ensamheten nödvändig 
Nu ska jag snart resa bort igen. Jag ska åka till Gotland några dagar och umgås med mig själv. Min dotter skulle kanske komma förbi och så har jag bestämt träff med en vän, annars får det duga med mitt eget sällskap. Det ska bli sol och då är det såklart stranden som väntar. Blir det regn kommer jag ligga inne på rummet och läsa böcker och lyssna på sommarprogram. Av erfarenhet vet jag att jag behöver komma bort på somrarna. Det kan kännas motigt med själva resandet, transporten, men jag behöver miljöombytet. För tre år sen ville jag inte boka in något eftersom jag var nyinflyttad. Jag var en sväng till Väddö, för övrigt var jag hemma och packade upp, fixade och badade vid bryggan. Fem veckor hade jag tänkt spendera i Hamnen. Men den fjärde veckan blev jag deppig. Då hade jag umgåtts tillräckligt med mig själv och fick nog. Jag visste inte vad jag skulle göra med alla känslor. Ena stunden eufori över allt det vackra, utsikten från mitt nya boende, omgivningarna. Nästa stund förtvivlan och ensamhetskänslor.
 
 
Kyrkan 
Jag vände mig till kyrkan. Där fick jag träffa en förstående präst och jag förstod att det inte var något ovanligt. Det kanske inte ens hade med min sjukdom att göra, fick jag veta. Många människor känner sig ensamma om sommaren, när man lägger jobbet åt sidan. Det har inget att göra med reell ensamhet. Kanske har man många omkring sig, familj och vänner. Men på sommaren hinner ofta tiden i kapp en. Man hinner stanna upp och de existentiella frågorna kommer: "Vem är jag? Vad blev det av mig? Lever jag det liv jag vill leva? Jag saknar något men vet inte vad? Har jag det för bra? Vill jag ha barn? Barnen har blivit så stora, vem ska jag finnas för nu?" Kanske tänker man ännu mer livsavgörande tankar som handlar om skilsmässa eller sexuell läggning. Eller har man kanske fått ett sorgebesked eller besked om en livshotande sjukdom? Så många runt omkring oss som till synes är brunbrända och lyckliga bär på svåra tankar och går igenom livsavgörande processer.
 
 
Ingen påtaglig anledning  
För mig fanns det ingenting påtagligt jag tänkte på. Jag tänkte på Gud och existensen och visste inte vem jag var i allt det stora och omvälvande som det innebar att flytta och bara tänka på mig själv. Kasten mellan total lycka och eufori och smärtan i att känna sig ensam i allt jag gick igenom, var svåra att hantera.  Det kan vara tillräckligt för att en människa inte orkar uthärda livet. Vi har så mycket att glädjas åt de flesta av oss, ändå finns det dom som gör slut på sitt liv, för att det har ont. Smärtan sitter inte i ett ben eller en arm, den syns inte, ändå gör den så ont. Jag vet hur den smärtan känns men jag kan trots allt hantera den, jag kan prata om den. Om detta inte skulle räcka har jag akutmedicin. När ångesten kommer tänker jag "hur är detta möjligt? Jag som är så lycklig, så priviligierad? Hur kommer det sig att jag känner såhär?" Sen stänger jag av. Kanske ringer jag någon vän eller psykiatrin. Jag vet att det går över. När det var sommar och min psykolog var på semester ringde jag kyrkan. Det kan vara bra att veta att man kan göra det.
 
 
Inte denna sommar  
Men den här sommaren känner jag mig inte förvirrad, olycklig eller labil. Jag har lärt mig hur jag ska planera och jag är tacksam att jag har människor att vara med. Först Köpenhamn med barnen, sen Väddö hos väninnan, därefter Skåne och nu snart Nynäshamn och Gotland. Till sist några dagar att samla ihop mig på innan jag ska vara tillbaka på jobbet. Som jag har badat och sugit in den här sommaren, långt in i märgen. För exakt ett år sedan idag, fick jag proppen i njuren. Den 21 juli 2015. Jag hann bada lite innan den 14 juli då jag blev sjuk, sen var det slut på det roliga.
 
 
Många bortresta  
På gräsmattan nedanför grillas det. Doften av grillad majs söker sig ända till balkongen på tredje våningen där jag sitter. Några har picknick på en filt och en gåsfamilj är ute på promenad. Andra joggar och springer. Annars är det ganska tomt på folk, många är nog bortresta. Bryggan är dock full av kvällsbadare. Jag har fått ett erbjudande om jobb en dag i augusti och jag måste bestämma mig hur jag ska göra. Helst vill jag inte tänka på jobb denna ljuvliga sommardag men brevskrivaren vill ha ett svar. Jag får nog svara, sen ska jag fira att jag har två veckor kvar av semestern och att jag efter mycket kämpande och med ett idogt arbete med att inreda mitt sovrum i feng shui, lyckats minska på min sömnmedicin till bara några smulor. Jag sover riktigt gott!
 
 
*
 
 
Bryt upp, bryt upp från jobb så länge du bara kan. Ta bort lite appar från din telefon och vila från sociala medier. Tack vare att jag tog bort facebook-appen från mobilen har jag kommit igång med läsning. Det är så lätt hänt att många timmar försvinner bort i att se hur alla andra har det på semestern istället för att själv njuta och fånga dagen.
 
 
 
På bryggan i Åhus blåste det lite
 
Österlen

Ge dig själv en present

Lördag 
Det är lördag förmiddag och jag har just varit nere vid bryggan och tagit ett dopp. Jag orkade inte simma mer än ett par längder för jag har blivit lat. Jag känner hur muskler byts ut och omvandlas till fett, men jag bryr mig inte för nu har jag semester och jag vill inte ha några måsten. Jag håller igång så pass att mitt liv inte räknas som stillasittande, men jag går inte till överdrift. Det är tyst i Hamnen som så ofta på helgerna. På vardagarna tvättas det tak och klipps gräs, sopas och städas, men på helgerna är det ofta lugnt, särskilt i juli. Jag hör en och annan båt och vattnet som skvalpar mot bryggan, fåglarna och masterna. När jag var hos min mamma igår blev jag varse hur mycket det låter i ett villaområde. Jag har ju växt upp där och vet såklart att det fixas och donas, men blir ändå överaskad varje gång jag hör alla grannar som aldrig upphör med sina maskiner. Visserligen var det vardag, men det är lika vanligt under helgen.
 
En utflykt  
Måsungarna är ute och knallar nu och man får vara försiktig. Jag mötte en när jag cyklade hem igår efter min långa färd från Nynäshamn. Först bil, sen buss, sen pendeltåg, därefter buss, tunnelbana och så till sist cykel. En sträcka som skulle tagit drygt en halvtimme med bil tog nära två timmar. Det är retligt när varje sträcka bara är ett par stationer. Hade jag varit ensam hade jag nog valt att gå på slutet, men nu hade jag mitt barnbarn som var trött efter en hel dags äventyr. Vi besökte hamnen och piren i Nynäs, åt på restaurang och köpte frukt och bär. Därefter lekte han i min mammas trädgård hela dagen, utforskade och undersökte. Han glömde helt bort att han hade badkläder med sig och glad var jag för det, för jag var ganska trött och utmattad efter resan ner och visste att jag hade lika långt hem igen. Jag är ingen ungdom längre säger jag och låter som en gammal tant.
 
Skärgården 
De två dagarna i skärgården blev riktigt fina med sol och värme. Nu ska jag ha två dagar hemma vid Mälaren och tillåta mig att njuta av balkongen för sen ska de måla taket och då kanske jag inte får chans till det. Måndagen ska jag ägna åt att täcka med en presenning, städa och packa. För sen åker jag iväg till havet igen. Jag kan inte få nog av hav på sommaren. Ibland funderar jag på om man skulle ansluta sig till något sällskap som hyr in sig på en båt, men jag har alldeles för mycket att ta igen. Jag minns inget av båtliv och måste kanske ta en navigationskurs och så ska man sköta om båten och vara bryggvakt. Nej, fy så jobbigt. Då tar jag hellre Waxholmsbåtar ut i skärgården och bara sitter och njuter av ytblänket så som jag gjorde i torsdags. Det var en ljuvlig färd ut och i Vaxholm träffade jag en väninna. Vi åt räk- och avocadosallad på ett trevligt ställe där vi hade utsikt både över hamnen och kastellet.
 
Glömde bort   
Tiden gick och jag glömde alldeles bort att jag skulle hem också. Klockan åtta insåg jag att det var dags att titta på båttidtabellen och vi gick ner till kajen för att jag skulle hinna med 20.30 färjan. Det var ångfartyget Norrskär som tog mig till Stockholm. Hela turen blev en vacker färd i kvällssolen. Himlen hade alla tänkbara nyanser. Jag börjar kunna öarna nu och har koll på allt nytt som byggs. Kvarnholmsbygget har kommit betydligt längre än sist jag åkte förbi. Att ta sig ut i skärgårn, sitta på en båt som gungar på vågor och svall och känna havsdoften ger mig ro i själen som inget annat. Att få träffa barndomsväninnan gav också så mycket. Vi knöt ihop många gamla säckar och blickade gemensamt bakåt mot våra tidiga år i vår hemstad samtidigt som vi talade om livet här och nu, om åldrande föräldrar som behöver vår hjälp på ett annat sätt än tidigare, och om oss själva, vad vi gör och längtar efter. Att få samtala med kloka, fina och intressanta människor är det som ger mitt liv mening. Eller att bara få vara med min familj som jag älskar, är en annan.
 
 
Bryt upp, bryt upp! Ge dig själv en present på semestern, som du själv vill ha! Det kan vara en båttur, en skogspromenad, ett besök till en särskild stad, till en särskild affär eller att bara få ligga i en hängmatta och läsa böcker. För mig är det att komma ut till havet och det ger jag mig själv i present varje år.