Prova att ta på dig genusglasögonen för en dag

Sköljer hjärnan 
Feberinfektionen gör att jag inte orkar göra något annat än att titta på tv. Det blir mycket TV4 när hjärnan inte orkar tänka. Tv4 visar lättsamma program som "sköljer hjärnan", som min mamma säger (fast hon skulle ändå aldrig titta på tv4). Jag har tittat på Ernst och hans pojkar och Martin Timell och hans pojkar. Ja Lollo Carter puffar ju lite kuddar (hon gav upp och blev grinig när det skulle skruvas) men annars är det ju pojkarna som gör de svåra och tunga uppgifterna. Och så har vi ju Bygglov. Det är bra att det finns med en tjej som kan puffa lite kuddar där. Emellanåt visas reklam. Då visar de att det ska komma något som heter Tiobio med Daniel Craig och pojkarna. För i tioBio är det action med många, många pojkar som kan köra bil och är det nån flicka som föröker, ja då tar trygga Daniel Craig över.
 
Kvinnor kan väl inte köra grävskopa? 
Ja Lotta på Lisseberg och Gry Forsell har ju sina program. De är ju lite gulliga och kan det där med programlederi. men när det ska skruvas och meckas och köras grävskopa, då är det bäst att grabbarna gör det. Fast jag vet inte om Svt är så mycket bättre. Det finns en Brittisk dramaserie på lördagarna som heter The Hollow Crown, om tiden när Henrik IV var kung. När jag bodde på hotell tänkte jag att jag skulle titta på den för jag gillar brittiska kostymserier men jag tröttnade. Jag hade den på i bakgrunden. Karaktärerna var många men det tog 40 minuter innan man såg röken av en liten kvinna.
 
Överdriver jag? 
Du kanske tycker att jag överdriver. Det är ju inte riktigt så här, tänker du kanske. Men det är det. Snefördelningen i tv är mycket påtaglig och genustänket är under all kritik. Har man väl tagit på sig ett par genusglasögon en gång är det svårt att ta av dem. Det gjorde jag i och med mitt förra jobb. Där hade man en mycket bra genuspolicy och jag lärde mig mycket. Det är klart att vi äntligen fått en kvinnlig programledare i Allsång på Skansen och det kan väl hända att var tionde deckare har en kvinna i huvudrollen, att det alltid finns en kvinna med i alla tuffa grilltävlingar och kocktävlingar, och vi har ju Tina Nordström (obeservera att jag är ironisk). Men prova att ta på dig de där glasögonen för en dag eller två så märker du att bondfrun knappt syns i 100 procent bonde och att Marie Göransson, hur bra hon än är, aldrig kan väga tyngre än de grabbiga Peter Haber och Gunvald Larsson. Men kanske får vi 50% kvinnor i Så mycket bättre i vinter, vem vet?
 
 
 
Kommentera inlägget här: