Shake it off

Mångkulturellt centrum 
När jag fyllde femtio ville min vän bjuda mig på en riktigt speciell vegetarisk brunch. Hon hade hört att det serverades vegetarisk brunch en söndag i månaden på Mångkulturellt centrum i Fittja. Hon ville ge mig det allra bästa och där skulle de ha en helt fantastisk buffé. Vi bestämde en söndag och så åkte vi tunnelbana till Fittja och letade rätt på stället. Vi var tidiga och brunchen skulle inte öppna förrän klockan tolv. Eftersom dörrarna var stängda till restaurangen ville vi hitta på något så länge. I det här kulturella centrummet fanns det flera salar. En utav dem var öppen och från denna hörde vi vacker stämsång. Det lät som gospel och vi blev nyfikna så vi smög oss närmare. När vi tittade in såg vi en stor aula med en scen och på scenen stod två afrosvenskar och sjöng. Det var så fint så vi smög oss in i salongen och satte oss.
 
Shake it off 
Det var många deltagare och vi förstod ganska snart att vi hamnat mitt i en gudstjänst. Vi kände oss till en början ganska osynliga men när publiken eller rättare sagt församlingen ombads resa på sig av en person som såg ut att vara en predikant, blev det tydligt för många att det smugit sig in två vita personer i salongen. Vi reste oss vi med. Predikanten började prata om hur viktigt det var att man skakade av sig det som tyngde en. "Shake it off" upprepade han ett antal gånger och så började alla kvinnor, män och barn att röra på höfterna och skaka på kroppen. "Shake it off" ropade alla. Det var bara att instämma för oss för nu kunde vi inte smyga oss ut. "Shake it off" sa vi lite försiktigt. "Shake the spirits off" ropade alla i salongen och fortsatte att shejka loss. Däremellan ropade predikanten, eller rättare sagt predikade han hur viktigt det var att man lämnade alla sorger och bekymmer bakom sig. Alla som upplevt svåra händelser eller trauman uppmanades att skaka av sig allt: "Shake it off".
 
Ett mantra
Vi blev kvar i den dansande salongen ett tag. Det var underbart att se alla familjer dansa av sig sina sorger tillsammans och när jag och min vän så småningom lämnade aulan och gudstjänsten kände vi oss väldigt tillfreds. Vi var överens om att detta var ett ganska sunt förhållningssätt till livet. Många av oss har en tendens att älta gamla sorger, svek och tillkortakommanden. Inom vissa religioner har man bikten. Men att skaka av sig bekymren kändes mycket tilltalande och det har blivit lite av ett mantra för både mig och min väninna. När vi pratar om att något tynger oss och att vi inte riktigt kan släppa det, brukar vi påminna varandra: "shake it off, shaket it off". Eller så kan man säga bryt upp, bryt upp och skaka lite på kroppen.
 
 

 
Image by stimpsonjake (License)
Kommentera inlägget här: