Goda Nyheter

Får hjälp 
Ytterligare en natt är avklarad. Nu kan det nog bara bli bättre. När jag väl har fått komma upp och ta min medicin och hosta en stund känns det redan hoppfullt. Min svärdotter ringde och jag meddelade att jag gärna tar barnbarnet i kväll men risken är ju att jag smittar honom. Hon skulle fundera. Jag har målat till Spanarna som vanligt. Alltså, jag har målat och lyssnat på Spanarna samtidigt. Det blev hjärtan och jag ska försöka få min son att gå förbi bokhandeln. Han ska gå till Apoteket och affären åt mig i dag. Förhoppningsvis kan han stanna i Aspudden och lämna in kort. Jag tror de andra börjar ta slut och jag gissar att det kan behövas lite valentinkort. Jag ska måla mer idag. Då glömmer man inte bara tid och rum, man glömmer sig själv och sina krämpor.
 
Poisitiva nyheter  
Igår var det ett intressant reportage på Kulturnyheterna som handlade om att människor är trötta på att höra eländesnyheter. Därför har Aftonbladet startat en sajt som heter Goda Nyheter. De  vill förmedla goda nyheter i stället för bara allt elände i världen. Jag tycker det är fantastiskt. Det är lite så jag vill se min blogg. Fast jag vill samtidigt förmedla baksidan. Men istället för att skriva om hur hemskt det är med kvinnlig omskärelse tycker jag det är bra att få skriva om att det nu går att operera och få kvinnor friska och återställda. I stället för att skriva om flyktingar som dör när de tar sig över Medelhavet till Sverige vill jag skriva om dem som klarar sig. I stället för att skriva om problemet med de tiggande EU-migranterna och allt elände människor upplever med dem vill jag skriva om Camelia och Mariana som jag träffar dagligen. Jag vill ge en positiv sida av eländet.
 
Lyckas jag eller inte 
Kanske lyckas jag inte så som jag tänker. Kanske upplever människor att jag förmedlar elände. Men det jag tror att människor håller med mig om är att när man genom media får reda på enskilda händelser där människor är hjältar, då blir man mer hoppfull. Eller där människor kämpat mot svårigheter och i en eller annan form segrat. Att på så vis ta del av omkringliggande faktorer och få kunskap och lärdom om hur det förhåller sig runt om i världen eller i vårt eget land, är på många sätt den bästa formen att skapa sig allmänbildning och förståelse tycker jag. Att bara höra offer tala om hur katastrofalt allt är och hur lite hjälp de får från samhället och att det bara leder till fördärv, det orkar vi knappast ta in.
 
Det omöjliga gick vägen
Men att höra om kvinnan i Kairo som satte stopp för förtryck, gör att jag får hopp. Kvinnan som bröt upp. Kvinnan som blev sexuellt trakasserad av en chaufför på gatan gör att jag förtår hela samhällsstrukturen. Kvinnan som blev tagen på brösten av en man i en liten lastbil. Kvinnan som hoppade upp på flaket och kommenderade honom att köra till polisstationen för att anmäla honom. Kvinnan som fick andra med sig men som blev avrådd av polisen att göra en anmälan. Kvinnan vars far stod upp för henne och stod på hennes sida. Kvinnan som lyckades få mannen fängslad för sexuella trakasserier för att visa andra män att man hamnar i fängelse om man behandlar kvinnor på det viset. Kvinnan som segrade. Kvinnan som bröt upp från de samhällsstrukturer som präglade henne och alla hennes medmänniskor. Är det inte sånt vi vill höra? (Konflikt i P1 se nedan).
 
http://godanyheter.aftonbladet.se/
 
Efter bottensiffrorna - nu ökar tigrarna kraftigt i Indien. Nya siffror visar på en ökning med nästan 60 procent jämfört med bottennivån för nio år sen. godanyheter.aftonbladet.se/

 
Image by leyla.a (License)
Ensam kvinna i Egypten lyckades få man fängslad för sexuella trakasserier.
 
 Det är mycket elände i konflikt i detta avsnitt. Spola fram 30-40 minuter får du lite positiva nyheter.
 
 

Kommentera här: