Övertygad om att det finns ett samband

Turbulens 
Är det inte intressant att jag la in Brita af Geiijerstams dikt i morse, innan jag upptäckt mögelskadan? Så märkligt. Tala om turbulens när stillhet är det man behöver. Tala om plötsliga gropar när man tror att faran är över. Nu gäller det att dikten fortsätter att stämma överens med det som händer i mitt liv: Tala om den befrielse som följer på turbulenser. Tala om den tillit som spränger alla gränser. Min skadeinspektör- och fastighetsförvaltarvän var här och inspekterade min mögelskada. Han hade en fuktmätare med sig och det visade sig att fukten fanns på golvet relativt långt ut från väggen. Den ligger under plastmattan. Men han rekommenderade mig att inte riva upp mattan än, bara låta det lufta och ha dörr och fönster öppna. Jag ska köpa något medel och stryka på bara, sen kommer han tillbaka med mätaren om fyra veckor.
 
Lugnare till mods 
Så himla fint att han kom förbi. Jag känner mig lugnare nu. Det är ju inget jag kan göra, bara avvakta. Själv har jag inte torkat golvet en enda gång i det där förrådet, bara dammsugit men vem vet vad som hänt innan jag flyttade hit. Kanske var det någon som spillde en hink med vatten och inte lät det torka ordentligt. Jag hoppas få ordning på detta och därmed också få ordning på min astma. Jag är ganska övertygad om att det finns ett samband. Nu ska jag gå ner till kvartersbutiken och köpa mig lite lördagsgodis, dvs. nötter. Kanske blir det en champagneglass också. Jag ska inte tröstäta utan fira att jag är så gott som frisk och att jag bara har ljusare tider framför mig. Kanske har jag hittat förklaringen till mitt elände.
 
Bryt upp, bryt upp, den nya dagen gryr...
 


 
Några mobilbilder från min 30-minuterspromenad i dag

Måste ha svar...

Mögel 
Jag sitter som på nålar med en blandad känsla av oro och lättnad, mest oro. När jag skulle röja upp lite snabbt i min "skrubb", mitt förråd, mitt halvrum eller vad man nu vill kalla det, upptäckte jag att bakom min strykbräda som stod lutat mot en vägg, växte det mögel. Ett område på flera kvadratdecimeter var helt svart av mögel. För ett tag sedan stod min akvarellkasse med två stora masonitskivor och stora målarpapper just där och skymde denna del av väggen. Kassen har stått där sedan jag flyttade hit för ett och ett halvt år sedan och eftersom jag inte velat måla stort har den fått stå kvar. Men så en dag för ett par veckor sedan tog jag fram kassen för att plocka fram mitt allra finaste papper, de stora arken jag köpte per styck när jag skulle åka till Frankrike. Jag hade några kvar efter resan. När jag plockade fram pappret ur kassen upptäckte att arken var mögliga längst ner men jag tänkte inte så mycket på det, fick för mig att de kanske var sedan resan (vilket det naturligtvis inte kan vara för då hade väggen möglat på min förra adress).
 
Kan detta vara orsaken?
Jag slängde kassen, rev av pappren så att jag kunde utnyttja vissa delar men sen gjorde jag inte mer. Idag tog jag som sagt bort strykbrädan som också stod lutat mot samma del av väggen och upptäckte till min förtvivlan allt detta mögel. Jag började riva runt med rotborste och fick bort tapeten men såg att det var ett litet hål mellan listen och väggen som var svart så jag rev bort listen. Det var svart hela vägen. Där möglet verkar ha påbörjats finns ett rör i väggen. Fråga mig inte vad det är för rör. Jag blir sjuk av oro. Har jag inte sagt (skrivit) att min astma och mina infektioner tog fart samtidigt som jag flyttade hit för ett och ett halvt år sedan?
 
Måste ha svar 
Jag har pratat med min bror som är kunnig på detta område men han ville att jag skulle ringa bostadsrätts-föreningen. De hade inget intressant att komma med, ville bara tydligt avsäga sig sitt ansvar så nu har jag kontaktat en kompis som är skadeinspektör, han ska återkomma i eftermiddag. Jag har också kontaktat en firma som specialiserar sig på mögel. Förmodligen har de helgledigt men jag talade in mitt telefonnummer på telefonsvararen. Min stora skräck är att jag ska behöva flytta härifrån men min mamma lugnade mig. Som tur är har jag både en bra hemförsäkring och ett bra bostadstillägg. Oron gnager men kanske är detta förklaringen till att jag varit så svårt sjuk de senaste året. Jag har ju knappt haft några pauser.
 
Kanske blir det en något annorlunda resa att bryta upp från sjukdom och problem än jag tänkt mig...
 
 
 
 

Tala om turbulens

 
 
 
 
Tala om turbulens
när stillhet
är det man
behöver.
 
Tala om plötsliga gropar
när man tror
att faran är över.
 
Tala om den befrielse
som följer
på turbulenser.
 
Tala om den tillit
som spränger alla
gränser.
 
 
 
 
Brita af Geijerstam
Nära