Valborg

Valborg 
Valborg eller Valborgsmässoafton, det är frågan? Hur som helst är det dagen D idag idag. En dag som passerar obemärkt förbi för vissa och som är efterlängtad av andra. För många barnfamiljer är den viktig. Man går till en eld, barnen får vara uppe länge och leka med sina kompisar och andra barn. Man kanske grillar korv eller bara står och lyssnar på vacker körsång. För andra är det den stora debutdagen. Många ungdomar har sin alkoholdebut idag. Jag hörde just att snittåldern numera är 13 år. Förr var nog Valborgsmässoafton en kärlekens dag. Man gick till elden tillsammans med någon man just lärt känna och kanske fanns det hopp om en fortsättning.
 
Eldar 
Jag har inte mycket till Valborgstradition eller ens Valborgsmässominnen. Jag minns att jag och mamma och pappa var till en eld när jag var 8-10 år. Jag fick grilla korv. Annars kändes det ganska ovant att gå iväg tillsammans med mamma och pappa. Det hände så sällan. Mamma gjorde nog oftast fest hemma sånna dagar, med god mat och efterrätt. Varken hon eller pappa var så mycket för det där med offentliga fester. När jag själv fick barn gick vi till en eld uppe i Tanto, högst uppe bland kolonilotterna. Det var roligt och barnen träffade alla sina kompisar. Det var en riktig folkfest och jag gillade det verkligen och såg fram emot det. Men efter ett par år ville inte kolonisterna att det skulle vara någon eld där uppe, det blev så mycket förstörelse så den flyttades ner till vattnet. Vi gick till elden i Årstavikens ett eller ett par år, sen fick det vara färdigfirat för min del.
 
Kylan 
Jag tycker att jag alltid velat till en eld men inte kommit dit. Antingen har det varit för kallt eller så har den varit för långt bort. Det främsta skälet är nog kylan. Jag har så svårt att accptera att jag behöver vinterkläder när det nästan är maj men jag gillar inte att frysa. I år är det nog ganska varmt men det blåste när vi lämnade jobbet vid tre. Vi var några som kände för en promenad i vårsolen. Kanske en glass eller en kaffe på en uteservering. Men kylan och blåsten gjorde att vi tappade lusten så vi gick raka vägen till tunnelbanan. Jag funderade på om jag själv skulle åka till Hornstull och strosa runt men det blev inte det heller. I stället åkte jag hem till mig och köpte en glass.
 
Andningspaus
Men jag var så trött när jag kom hem att jag bestämde mig för att sova. Jag la mig ner och somnade och sov i tre och en halv timme. Tre och en halv timme! Ibland är jag såå trött. Jag inser ju inte riktigt att jag kan vara så trött, jag bara kör på liksom. Men tillvaron har ett ganska högt tempo och när jag får tillfälle till en andningspaus slår det liksom över. Nu ligger jag framför tv:n och tittar på en Unicefgala. Jenny Strömstedt, Ewa Röse och Peter Magnusson samlar in pengar till Unicef och uppmanar människor att bli en världsfadder. Jag är inte världsfadder men borde kanske bli. För 100 kr i månaden kan man hjälpa en hel del del barn säger de.
 
Bryt upp
Valborg är en dag som är komplicerad för vissa. Man kanske vill fira men upplever att man inte har någon att fira med. Eller så känner man att man måste fira på ett visst sätt som man inte har lust med. Förväntningar kanske finns på dig, som du inte orkar med. Eller så kanske du har egna förväntningar som inte går att uppfylla - tror du. Bryt upp, bryt upp och skaffa dig dina egna traditioner. Se till att skapa något bra för dig själv som inte nödvändigtvis stämmer med varken dina eller andras förväntningar. Eller så struntar i alltihop. Valborg är trots allt en helt vanlig dag.
 
 
 
Jag kom iväg till tandläkaren idag. Tre tillfällen och 5300 kr. Inte kul, men det är bara att acceptera.
 

Vardag i processen

Ett fint gäng 
Det är sen kväll och jag är på väg hem. Sent och sent? För mig är det hur som helst läggdags. Vi har varit ute och firat en arbetskamrat som fyllde jämt. Vi är bra på AW på mitt jobb och lyckas ofta hitta anledningar till att fira. Jag gillar mina arbetskamrater så mycket och jag kommer att sakna vardagen tillsammans med dem i höst. Vi kommer att jobba i närheten av varandra och kunna äta lunch tillsammans men det blir inte riktigt som nu. Istället får jag nya eller rättare sagt fler arbetskamrater att samarbeta med. Jag är så tacksam att jag har dem alla.
 
Händer mycket 
Det händer mycket i livet just nu. Det är fullt upp med det mesta och jag försöker bara hålla mig kvar och inte ramla av i farten. Min köksateljé är rörigare än någonsin och jag finner inte tid till att plocka och städa. Varje ledig stund måste gå till studier. Jag tror jag börjar förstå varför konstnärer är bohemer, de finner helt enkelt inte tid till att hålla ordning, all tid går till konsten. Jag är ingen bohem - ingen konstnär heller för den delen - och jag gillar att ha rent och fräscht och ordning och reda omkring mig. Men just nu är det inte som jag vill ha det.
 
Betala notan 
Jag är trött nu och vill i säng. Jag väntar på tunnelbanan men den kommer nog snart. En dag till, sen ledigt. I morgon är det Valborgsmässoafton men jag har inga planer. Jag hör inte riktigt till dem som firar valborg så det blir nog träning för min del. I morgon bitti har jag fått tid hos tandläkaren för att fylla igen min tand. Det lossnade en stor bit av den igår och min tunga dras till den där vassa kanten. Sur som jag är tröstade jag mig istället med både mat och drink ute på krogen ikväll. Drink, det händer nästan aldrig. Det var liksom bara för att jävlas med tanden. Ändå vet jag att det är jag som får betala notan, både för tanden, maten och drinken.
 
Bryt upp 
Hoppas du själv har haft en fin dag och kväll och att du är nöjd med ditt liv. Det blir inte så reflekterande inlägg så här mitt i veckan, tråkigt tycker jag. Trots det tycker jag att jag sysslar med en uppbrottsprocess mest hela tiden, men det finns lite vardag i det också. Jag längtar efter att djupdyka i bloggen och kommer att göra det så snart det bara är möjligt. Tack för att du finns kära läsare!
 

 
Mina tobaksblommor växer som ogräs. Fast i år har jag sått vita.

Jag visste inte att jag kunde bli spelberoende

Så grönt 
Så grönt, och så vackert. Det har verkligen hänt mycket de senaste dagarna. Stackars alla pollenallergiker, det är nu det är som värst. Själv har jag min pollenallergi på sensommaren och då är den inte så kraftig. En hare kutade förbi nedanför fönstret, en stor en. Jag har just kommit hem och fått i mig mat och klockan är snart halvnio. Jag ska sluta att gå på de sena klasserna på gymmet. Är det ingen kl 18 eller innan får det bli styrketräning. Jag har kännt mig glad här på kvällskvisten eftersom det börjat rulla in beställningar på akvarellkort.
 
Sån förfärlig otur
Just som jag lite kaxigt började räkna på hur mycket pengar jag tjänat på kort bara i april kände jag något hårt i munnen och fattade på en gång att det var en tandbit. Det visade sig att hela fyllningen (en stor en) lossnat. Det var som om den snällt väntat på rätt tillfälle. Nu visste den att jag hade råd att fylla tanden på nytt, då kunde den avsluta sitt liv. Typiskt! Det kommer att gå på flera tusen.
 
Spel 
Det har varit en jobbdag idag och det är roligt att komma dit varje vecka. I morgon har jag ett viktigt möte på morgonen vilket är lite typiskt då jag skulle behöva åka akut till tandläkaren. Jag arbetar ganska nära min egen tandläkare och får helt enkelt vänta snällt till de har en tid åt mig, men det måste ske de närmsta dagarna. På tv är det Korrespondenterna som handlar om spelberoende. Vilka kontraster vi har i världen. Ena stunden får vi tal del av katastrofdrabbade Nepal, andra stunden får man se och lyssna på spelmissbrukare som lever i överflöd vid Medelhavet men som är drabbade de med, på sitt sätt.
 
40-talsfest 
Jag minns när jag och min väninna var 19 och gick första terminen på universitetet. Allhuset var nytt och de bjöd in till stor 40-tals fest. Vi gick dit och när man betalt inträde fick man 4-5 kapsyler som man kunde växla in till marker. Alla var utklädda och i hörnet stod ett roulettbord. Jag hade aldrig spelat roulette men var sugen på att testa. Vi provade och min väninna spelade bort sina marker och därefter syntes hon inte till runt bordet mer utan höll sig på dansgolvet. Själv hade jag mer tur. Jag vann några marker och satsade nytt, vann ännu mer och satsade igen.
 
Viktig pose
Till slut hade jag högar stående vid min plats och insåg att jag var tvungen att inta en viktig, koncentrerad pose. Jag satsade och vann ännu mer. Till slut samlades folk runt mig som inte själva spelade men som spanade in mitt spel. De som spelade började kolla in hur jag satsade och försökte antagligen lista ut om jag hade någon strategi. Jag blev kvar vid bordet hela kvällen och fick under några timmar känna in hur det kunde vara. När de skulle stänga rouletten hade jag vunnit så många marker att jag själv var ganska chockad. I det läget fick man växla in sina marker igen till "vinst-varje-gång-lotter".
 
Smirnoff 
De hade en prisutdelning och ropade upp lottnummer. Jag fick springa fram och tillbaka, upp på scenen och ner, upp igen där jag fick motta mina priser. Jag fick en hel del fina saker annars var det uppenbart att festen var sponsrad av Smirnoff Vodka. Jag fick hjälp med att släpa hem alla prylar och efter det hade jag både askfat och blomfat, tröjor och kepsar med smirnoff-loggor i mitt 17 kvm stora studentrum. Jag fick dock en riktigt snygg tröja minns jag, som var alldeles för dyr att köpa i butik, därför var det inte så farligt att få studentrummet fyllt av Smirnoffprylar. Så här 32 år efteråt kan jag tycka att det var en riktigt rolig upplevelse och tack och lov blev jag aldrig någon spelmissbrukare.
 
Bryt upp
Spel kan vara kul då och då men idag blir fler och fler spelmissbrukare. Känner du någon, en ungdom eller vuxen bör man inte bara se på utan göra vad man kan för att personen får den hjälp hen behöver. Det är inte lätt men det blir bara värre om man inte gör något. Bryt upp från spelmissbruk!