Queen Creole

Kultur
Viken ligger spegelblank och höstlik. Det är fint med höst trots allt. När den är färggrann och solig. Inte när den är grå och ruggig. I Turkiet hotar kulturarbetare med att gå i strejk. De är hotade av regeringen och går nu samman. The Knife ska eventuellt inte lägga ner som de tidigare sagt. Lena Andersson bekänner att hon tagit element av sitt liv i boken Egenmäktigt förfarande och Carina Rydberg hävdar att bokens Hugo Rask finns i verkligheten. Nu får det nog snart vara färdigskrivet om denna roman och detta relationsdrama för min del, men det är så intressant och jag har svårt att sluta.
 
Afrika
Igår tittade jag på resor. Jag tänkte att Kap Verde är lite av Afrika som jag nu blivit sugen på, men ändå ett resmål jag kan åka till med charter som jag vill, eftersom jag är rädd att bli sjuk och vill ha lite bekvämlighet. En väninna tipsade mig om Kap Verde och nu när jag blivit inspirerad av min doktor att åka till Afrika kan detta vara ett alternativ. Jag fastnade i filmer sent igår kväll, filmer som resebyråerna publicerat på sina hemsidor. Vissa av filmerna var lockande med sina långa stränder och vackra miljöer. Jag blev oerhört sugen.
 
Å nej, inte där också
Men så råkade jag slå på en film om ett hotell på en av öarna som spelade en sådan där fördömd melodi man fått höra till leda i tv-reklamen och plötsligt visade sig Bamse och en massa ungar. Jag stängde snabbt av filmen och ville inte längre vara med. Varför brer sig dessa extremt familjeanpassade resorts ut sig över allt? Är det inte vi som ska anpassa oss? Att bo på ett hotell och gynna landets ekonomi genom turism är en bra sak men måste vi komma och köra över allt vad Kap Verde kultur innebär? Det är svårt att ta någon längre semester för mig under vinterhalvåret och när jag studerar har jag så lite semester att jag vill spara åtminstone tre veckor till sommaren, så det blir inga långa, äventyrliga resor för mig. En veckas charter är det ultimata.

Kap Verde
Kap verde är en ögrupp utanför Afrika med många öar. De största består av mycket sand men en av dem, Santiago, består av berg och mycket växtlighet. Kap Verdeöarna har en sorglig historia. Kap Verde var en bas för den slavhandel som bedrevs under kolonialismen. Hit skeppade man slavar från Afrikas kontinent och bedrev slavhandel. När slavhandeln var som mest intensiv, under 1600- och 1700-talet tog man med sig över 50 000 slavar VARJE ÅR. De slavar man ansåg vara odugliga lämnade man kvar på ön. Man bedömde att de inte skulle klara resan över Atlanten.
 
Ättlingar
Kvar finns monument på ön som vittnar om den tiden, murar som visar hur slavarna hölls fångna och självklart alla de ättlingar till de personer som tillfångatogs. På en av filmerna berättar de att fotbollsspelaren Henrik Larssons pappa kommer härifrån. Det hugger till i hjärtat och det hela blir liksom mer verkligt när man får höra om en person man känner till som har sitt ursprung på Kap Verde och i denna historia. Fast å andra sidan har ju hela den afroamerikanska befolkningen sitt ursprung från slaveriet. Tankeasociationerna tar aldrig slut.
 
King Creole
En av öarna har mer kreolsk prägel enligt Lottie Knutsson på Fritidsresor, vad man nu menar med kreolsk. Om man slår upp ordet syftar det till ättlingarna från kolonisatörerna eller ättlingarna till slavarna. Jag vet inte. Det man vill koppla samman ordet med är hur som helst musiken. Det är mycket musik på ön. Jag tänker på King Creole med Elvis Presley. Musiken låter hur som helst underbar och när jag ser dansen på filmerna vill jag dit direkt. Vilken nolla jag är som går på reklam så lätt. Jag blir så sugen att åka. För musiken, för stränderna för miljön. Kanske bokar jag en resa när jag vet hur jag ska jobba.

 
Image by no rain corp. (License)  Ön San Tiago
Image by no rain corp. (License)  Ön San Tiago

Kommentera här: