Historiens hjältinnor

Image by SMU Central University Libraries (License)     
 
Natten.
Efter många timmar tycks det som om jag överlevt natten. Astmadoktorn hade inte kvar några akuttider så jag vet helt enkelt hur jag ska gå vidare nu. Sköterskan ska ringa snart så jag får diskutera med henne. Antingen påbörjar jag en antibiotikakur utan labbprover eller så skriver de en remiss och jag får gå upp till vårdcentralen och ge blodprov under dagen. Det troliga är väl att jag måste påbörja en kur då kortisonkuren inte hjälper nämnvärt. Varje steg är tungt att ta. Axlarna åker upp till öronen och jag orkar inte röra mig mer än absolut nödvändigt. Tack och lov har jag dator och telefon.

 

Läsare
Under morgondagen och morgonen har det ramlat in lite läsarkommentarer. Det är fantastiskt roligt. De flesta är genomgående mycket positiva och då jag verkligen bett om tips märker jag att mina vänner också lagt ner tankemöda på att komma med sådana. Det har varit bra tips och jag tar till mig dem alla. Flera motsäger varandra men det är oerhört värdefullt att få respons, att få veta att någon finner nöje i att läsa det jag skriver.


Kommentarerna en spegel
Dessa kommentarer speglar ju samtidigt min egen ambition med bloggen. Varför skriver jag blogg? Varför har den på bara en månad blivit så oerhört viktig för mig? Är det bra att lämna ut sig på det här sättet som jag gör? Är jag förberedd på vad det innebär att vara självutlämnande i det långa loppet? Har jag någon vettig plan? Jag anser att mitt möte med läsarna och deras kommentarer är avgörande för vad jag ska göra med bloggskrivandet. Kommentarerna bekräftar det jag redan tänker eller får mig att tänka annorlunda. Min åsikt är att så länge jag inte lämnar ut andra så är det lugnt. Sedan är det givetvis vissa beslut man får ta och avvägningar man göra.

 

Korta eller långa inlägg
Vissa av läsarna vill ha korta inlägg, andra långa. En del tror att korta generellt är bra men att mina gör sig bäst som långa. Jag tror jag får göra både och helt enkelt. När jag sitter på tunnelbanan och skriver blir det mestadels korta inlägg med ett språk som består av korta meningar. Det faller sig naturligt att skriva så när man skriver på mobilen. När jag har datorn till min hjälp har jag en tendens att låta associationerna flöda.


Sjukdom påverkat inläggen
Den senaste tiden har jag ju legat mycket sjuk och då har inläggen påverkats av att jag både haft tid att tänka och en dator som bas för bloggskrivandet. Det är kul att få kommentarer på bilderna också. Om jag ska satsa på att tjäna pengar får det bli mer egna bilder. Det är svårt det där med upphovsrätt. Det är något jag verkligen får tänka på i och med föredraget.

Ideologi
En ambition med bloggen är att den inte ska bli alltför partipolitisk. Nu har det blivit det eftersom det påverkat mig att jag erbjudit mig att hjälpa Fi och dessutom fått en förfrågan. Jag är fortfarande medlem i ett annat parti och röstade på ett tredje i EU-valet. Jag brinner för politik och samhällsfrågor och jag är feminist men att tillhöra ett parti är inte så viktigt för mig. Det viktiga är en ideologisk grund och där har jag flera partier som varit alternativ för mig. Det är dock väldigt spännande att hamna mitt i hetluften, i en politisk rörelse och i uppbyggnaden av ett helt nytt parti och mötena med de olika personerna i Fi och deras agenda har fått mig att ta ställning.

Suffragetterna
Jag minns en dokumentär jag såg på tv i våras om kvinnorörelsen i England runt förra sekelskiftet. Suffragetterna som med alla medel kämpade för kvinnlig rösträtt. Rörelsen var stor och pågick i Europa och USA och kom även relativt snabbt till Sverige. Emelie och Sylvia Pankhurst var förgrundsgestalter. Det fanns sådant fantastiskt bildmaterial i dokumentären att jag häpnade. Suffragetterna var militanta. I början demonstrerade de men sen blev de alltmer drastiska och gick in för att störa sammanträden och förstöra egendom.


Tog sitt liv
En av dem tog till och med sitt liv offentligt. Hon kastade sig framför kungens häst vid en hästkapplöpning vilket ledde till hennes död. Detta användes sedan i kampen för kvinnlig rösträtt då kvinnans begravning blev en slags manifestation för den kvinnliga rösträttsrörelsen och dess kamp. När kvinnorna inte nådde sina mål började de hungerstrejka men inte heller det bet på de regerande männen. Makten tog in kvinnorna och tvångsmatade dem, bände upp käkarna och såg till att de inte genom svält skulle dö martyrdöden. Kvinnorna fortsatte att åka in och ut ur fängelser.

Målmedvetna
Vi vet hur det gick men det tog tid. Utan dessa otroligt starka och målmedvetna kvinnor hade kvinnors rätt att rösta skjutits upp ytterligare. Men rörelsen var så stark att männen till slut fick erkänna sig besegrade. I Storbritannien infördes kvinnlig rösträtt 1918 och i Sverige fick kvinnor allmän rösträtt 1921. I Sverige fanns det givetvis också många viktiga profiler. Att se kvinnorörelsen och feminismen i ett historiskt perspektiv får mig att inse att det är något väldigt stort som håller på att hända i Sverige just nu oavsett vad man röstar på. Att så oerhört många kvinnor under 25 har börjat intressera sig för politik är fantastiskt.


Reflektion

När jag var mellan 16-20 var det milö- och fredsrörelsen som stod i fokus och vi var många som engagerade oss även om vi inte fick rösta. Att människor vaknar upp politiskt är bra. Att vi som är äldre inser att vi ska lämna över till barn och barnbarn och att de ska ha ett hållbart samhälle att leva och utvecklas i är också viktigt. För mig är det så viktigt att vi inte tänker kortsiktigt och egoistiskt, att vi inte utgår från våra behov av status och hög ekonomisk standard. Det är så viktigt att vi börjar tänka på vad vi gör med vår jord och att vi är rädd om den. Hur kan vi förändra vårt sätt att leva så att det gynnar miljön?

Många av mina vänner värnar om miljön och ett hållbart samhälle. Min son har just gjort sig av med bilen, trots att jag vet att han älskar att ha bil. Min dotter är oerhört miljömedveten och har tagit ställning för djurens rätt och för miljön genom att bli vegan. Min andra son lever sparsamt och har även han andra än sig själv för sitt fokus. Det finns säkert tusen bloggar om hur man kan förändra sitt liv och leverne men i och med denna blogg får jag väl dra mitt strå till stacken.

Kommentera inlägget här: