Dom där Halloweenungdomarna

Halloween
Det sägs att det är Halloween denna helg. I "Ring P1" i morse ringde en man och värnade om den svenska All Helgonahelgen. Han ville inte att den skulle blandas samman med Halloween. Alexandra Paskalido bemöter honom med att idag kan vi inte längre tala om vad som är svenskt och inte svenskt. Idag blandas alla kulturer vilket också resulterar i att alla högtider och traditioner blandas.
 
Tiga i hjäl Halloween
En annan man ringde in och sa att vi att vi borde tiga i hjäl Halloween, så att inte ungdomar går ut och missbrukar alkohol. "Det är fel av människor i media att tala om att Halloween finns" sa han. "Lägg ner Halloween!". Alexandra Paskalido är så underbar. Hon lever sig in i hans historia när han berättar om "Halloweenungdomar" som dödat en kattunge någon stans i norra Sverige. "Men herre Gud så hemskt. Jag tycker inte om det här med våldet" fortsätter hon. "Det är jätteläskigt att de ser blodiga och läskiga ut", säger hon avvväpnande. "Men vi kan väl inte tiga i hjäl Halloween i media?" Och så skrattar hon hjärtligt. Jag har lyssnat på Ring P1 denna vecka, ett program jag annars inte står ut med. Men Alexandra Paskalido är så underbar att lyssna till, med sin proffsighet, skärpa och sitt oemotståndliga skratt.

Halloween i Mexiko
Jag minns en Halloween i Mexiko 1985. Då hade inte Halloween kommit till Sverige. Jag hade firat Halloween i USA men att se en Halloweenparad i Mexiko var något alldeles speciellt. Där fick jag möta döden själv för första gången. Jag minns hur inspirerad jag var av den paraden, så en gång när min dotter fyllde år ordnade jag ett skräckkalas. Hela familjen var engagerad och alla barn som var bjudna till kalaset skulle leta reda på en skatt. För att finna skatten var man tvungen att passera alla rum.
 
Barnen satt och grät
Eftersom jag alltid tyckt mycket om att spela teater och sörjt att jag aldrig blev skådespelare hade jag dessvärre gått inför detta så till den grad att vi skrämde bort hälften av alla barn. De lyckades aldrig ta sig igenom rummen med spökmusik och skellett, rummet där en av mina familjemedlemmar satt högt upp på en stege med lakan över sig, eller rummet där bandspelaren spelade sagan om spöket på Canterville läst av Stig Järrel. De små syskonen satt och grät och vi fick ringa efter föräldrarna. Gud vad jag skäms så här i efterhand. Det är inte bara "Halloweenungdomar" som beter sig illa. Även trebarnsmammor kan bete sig våldsamt och skrämmande.
 
Reflektioner
Idag har jag tagit ett stort steg. Jag har börjat sprida denna blogg till ytterligare en nivå. Läsare tillkommer och det gör mig glad. Bloggskrivandet har kommit att betyda så mycket för mig. Att skriva är en sak men att ha en läsare är värt så oerhört mycket. I alla år har jag bara suttit och skrivit på min egen kammare. Hur kunde det ta så många år innan jag kom att tänka på att jag kunde blogga. Fast anledningen är ju den att det finns något alldeleles särskilt viktigt att säga nu och det är något jag vill förmedla.
 
Att bryta upp
Att bryta upp från något torde vara något som är allmängiltigt. Alla människor oavsett kön funderar nog någon gång på att bryta upp. Jag är ganska övertygad om det. Från ett boende, från ett förhållande, från ett äktenskap, ett arbete, en utbildning man påbörjat. Jag kan tänka mig en lång rad situationer man vill bryta upp från. Detta "uppbrott" behöver inte vara något som är stort i andras ögon men för dig kan det vara avgörande. Kanske har du föräldrar som har vissa förväntningar på att du ska fullborda något, kanske är det riskfyllt att sälja bostaden och leta rätt på något annat, kanske ska du inleda en ny relation och flytta till en annan ort och bryta upp från dina vänner och ditt arbete, eller kanske måste du flytta av andra skäl.
 
Inspirera
Att bryta upp handlar också om att släppa greppet om sina barn, låta dem gå, låta dem bli fria indibider. För mig har de senaste åren bestått av många uppbrott men i september bestämde jag mig för att dela med mig av vad det innebär för mig att bryta upp från ett heltidsarbete och börja plugga på halvtid. Det låter inte stort kanske, men för mig har det varit ett avgörande beslut av många olika skäl som jag delar med mig av i bloggen. Jag hoppas att jag också ska kunna inspirera dig genom denna blogg, om det är så att du vill prova något nytt och kanske bryta upp från något gammalt.
 
 
Så fint att de låter alla blommor stå ute i höstmörkret
 
 
Jag kunde inte låta bli att lägga in länken

Karin efter Karin Boye

Så fina filmer
Det finns fantastiska filmer på biblioteket. Jag visste att det fanns filmer där men inte att det var så hög kvalitet på utbudet. Därför lånade jag två filmer. Tyvärr har jag kommit av mig i mitt filmslukande när jag varit sjuk. Konstigt. Det är ju när man är sjuk som man har tid. Men jag har inte orkat koncentrera mig så det har mest blivit nyheter och Henrik Ekmans naturprogram. Nu ska det bli ändring på det. Redan ikväll. 
 
Min favvobokhandel 
Jag sitter på min favvobokhandel och fikar. Här spelar de jazz och jag förförs. Musiken vaggar mig, in i en annan värld. Jag älskar den världen. En värld fylld av konst och kultur, samhällsengagemang och kreativitet. Jag kommer att tänka på min pappa som älskade jazz. På senare år blev det mest blues. Riktigt blå blues. På begravningen spelade vi The Thrill is Gone med B.B. King & Tracy Chapman. Jag blir tårögd bara jag tänker på den låten. Jag var envis och ville verkligen ha med just de låten. Jag har alltid älskat den och vet att pappa också gjorde det och att B.B. King var en favorit. Men här spelar de jazz. Skön, vilsam jazz för fredagseftermiddagar. 
 
Nytillkomna små människor
Jag träffade en gammal bekant på vägen hit. Så säger man tydligen i min ålder. Man tar i hand men hälsar hjärtligt. Det var roligt att ses och jag fick träffa hans tjej och hans nytillkomna familjemedlem som log som solen själv men som enligt sin pappa hade en svår sjukdom. Fantastiskt att bebisen klarat sig så bra trots allt. En annan person hörde av sig idag. Inte en bekant utan en av mina vänner. Hon berättade att hon nu blivit mormor. Fantastiskt! 
 
Varför började jag blogga
Jazzen flöt vidare någon annanstans och nu är det Bill Frisell som ackompanjerar mitt skrivande enligt Schazam, appen på min telefon som jag använder flitigt när jag hör musik jag gillar, eller musik som väcker min nyfikenhet. Jag tror jag har vaknat till liv igen i samband med att jag kom ur min sjukdomsbubbla. Jag påmindes idag om varför jag börjat blogga och nu är det dags att åter hitta riktningen i mitt liv. Vad vill jag? Vart är jag på väg? Varför gick jag ner på halvtid? Varför började jag plugga? 
 
Svar:
Jag ville nå en förändring i mitt liv, en radikal förändring. En förändring inom mig, i mitt sätt att tänka och handla, en förändring som innebär att jag kan få utlopp för den frustration jag tidigare bar på och göra något kreativt av den. Att sluta ett heltidsjobb för att starta eget eller påbörja en konstnärlig verksamhet är inte lätt i min ålder, och särskilt inte om man har en svår kronisk sjukdom som jag faktiskt måste erkänna att jag har eftersom jag lider av relativt svår astma. 
 
Det finns sätt
Men det finns sätt att kunna förändra sitt liv efter de förutsättningar man har och det är den resan jag påbörjat nu den här hösten. Det här är som sagt bara början. Jag har så mycket jag vill göra. Jag vill skapa, jag har så många idéer och bara det faktum att jag gått ner i tid har frigjort mycket kraft. Att BRYTA UPP är inte svårt när man väl bestämt sig. Det viktiga är att man gör det utifrån sina förutsättningar. För min del trodde jag priset skulle vara högt men belöningen är betydligt mycket högre. "Bryt upp, bryt upp den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr" skriver Karin Boye i dikten Rörelse.
 
Varför Karin
Varför blev jag döpt till Karin? Karin efter Karin Boye. Mitt tilltalsnamn är dock Magdalena. Så, nu var det sagt. Jag har inte riktigt vågat vara jag, utan använt mig av mitt andra namn. Men det får också bli en del i processen, att visa vem jag är och stå för det. Bryt upp, bryt upp från anonymiteten...

 
 

Queen Creole

Kultur
Viken ligger spegelblank och höstlik. Det är fint med höst trots allt. När den är färggrann och solig. Inte när den är grå och ruggig. I Turkiet hotar kulturarbetare med att gå i strejk. De är hotade av regeringen och går nu samman. The Knife ska eventuellt inte lägga ner som de tidigare sagt. Lena Andersson bekänner att hon tagit element av sitt liv i boken Egenmäktigt förfarande och Carina Rydberg hävdar att bokens Hugo Rask finns i verkligheten. Nu får det nog snart vara färdigskrivet om denna roman och detta relationsdrama för min del, men det är så intressant och jag har svårt att sluta.
 
Afrika
Igår tittade jag på resor. Jag tänkte att Kap Verde är lite av Afrika som jag nu blivit sugen på, men ändå ett resmål jag kan åka till med charter som jag vill, eftersom jag är rädd att bli sjuk och vill ha lite bekvämlighet. En väninna tipsade mig om Kap Verde och nu när jag blivit inspirerad av min doktor att åka till Afrika kan detta vara ett alternativ. Jag fastnade i filmer sent igår kväll, filmer som resebyråerna publicerat på sina hemsidor. Vissa av filmerna var lockande med sina långa stränder och vackra miljöer. Jag blev oerhört sugen.
 
Å nej, inte där också
Men så råkade jag slå på en film om ett hotell på en av öarna som spelade en sådan där fördömd melodi man fått höra till leda i tv-reklamen och plötsligt visade sig Bamse och en massa ungar. Jag stängde snabbt av filmen och ville inte längre vara med. Varför brer sig dessa extremt familjeanpassade resorts ut sig över allt? Är det inte vi som ska anpassa oss? Att bo på ett hotell och gynna landets ekonomi genom turism är en bra sak men måste vi komma och köra över allt vad Kap Verde kultur innebär? Det är svårt att ta någon längre semester för mig under vinterhalvåret och när jag studerar har jag så lite semester att jag vill spara åtminstone tre veckor till sommaren, så det blir inga långa, äventyrliga resor för mig. En veckas charter är det ultimata.

Kap Verde
Kap verde är en ögrupp utanför Afrika med många öar. De största består av mycket sand men en av dem, Santiago, består av berg och mycket växtlighet. Kap Verdeöarna har en sorglig historia. Kap Verde var en bas för den slavhandel som bedrevs under kolonialismen. Hit skeppade man slavar från Afrikas kontinent och bedrev slavhandel. När slavhandeln var som mest intensiv, under 1600- och 1700-talet tog man med sig över 50 000 slavar VARJE ÅR. De slavar man ansåg vara odugliga lämnade man kvar på ön. Man bedömde att de inte skulle klara resan över Atlanten.
 
Ättlingar
Kvar finns monument på ön som vittnar om den tiden, murar som visar hur slavarna hölls fångna och självklart alla de ättlingar till de personer som tillfångatogs. På en av filmerna berättar de att fotbollsspelaren Henrik Larssons pappa kommer härifrån. Det hugger till i hjärtat och det hela blir liksom mer verkligt när man får höra om en person man känner till som har sitt ursprung på Kap Verde och i denna historia. Fast å andra sidan har ju hela den afroamerikanska befolkningen sitt ursprung från slaveriet. Tankeasociationerna tar aldrig slut.
 
King Creole
En av öarna har mer kreolsk prägel enligt Lottie Knutsson på Fritidsresor, vad man nu menar med kreolsk. Om man slår upp ordet syftar det till ättlingarna från kolonisatörerna eller ättlingarna till slavarna. Jag vet inte. Det man vill koppla samman ordet med är hur som helst musiken. Det är mycket musik på ön. Jag tänker på King Creole med Elvis Presley. Musiken låter hur som helst underbar och när jag ser dansen på filmerna vill jag dit direkt. Vilken nolla jag är som går på reklam så lätt. Jag blir så sugen att åka. För musiken, för stränderna för miljön. Kanske bokar jag en resa när jag vet hur jag ska jobba.

 
Image by no rain corp. (License)  Ön San Tiago
Image by no rain corp. (License)  Ön San Tiago